Cara Melembatkan Rambut Bayi

wpid-mitos-mitos-seputar-asi-dan-ibu-menyusui.jpg

anak sy rmbut die lambt lebat dh 10 bln da..kwan sy syorkan pakai minyak bijan..bolEh ke pakai minyak to..ada sape2 yg prnah pakai x utk lebtkn utk baby

  1. Normal je tu….anak saya dulu pun lahir rambut x lebat,kena rajin sapu minyak rambut je kat rambut baby,lama2 bila baby dah besar rambut tu akan lebat sendiri….saya guna minyak carrie junior
  2. y gune mnyak kelapa dara d herbs je.alhamdulillah lebat.lps cukur lmbt sngt naik.smpi 6bln pun halus2 je tmbuh.lps ltk selawat dlu.lebat da skrg
  3. Rambot anak saya pon xnak tumbuh sampai dia 7bulan.saya lumur minyak zam zam..ada jual kat Mydin.lumur dari umur 4bulan..masuk je 8bulan rambot naik lebat trus saya stop dah.minyak zam zam ni org india pon pakai utk lebatkan rambot.diperbuat dari minyak kelapa.tryla sis.
  4. try sapu mnyk zaitun inylah rmbut cpt lbat anak sy rmbut dpn lebat rmbut belakang makan bantal sy sapu mnyk zaitun khusus tok rmbut alhamdulilah rmbut belakang dh lebat
  5. Bby oil tropika.

Cara Cepatkan Bukaan Semasa Kelahiran

Salam mommies. Sy risau dah overdue 2 hari. Ada x cara2 atau petua nak cptkan bukaan? Kepala baby dah btl2 kat laluan tp xde tanda apa2 lg xde rasa skt apa2 pn. Sy xhenti2 bwk baby bckp suru kua. Sy cuma risaukan baby kt dlm. Dia bgerak aktif mcm biasa. Bantu sy ye. Terima kasih byk2.

1) nurse pernah bgth sy ubat induce terbaik ialah air mani suami. sbb dlm ubat induce yg doktor akn bg bila ‘serah diri’ ada hormon yg menyerupai air mani lelaki. wallahualam. kesimpulannya cuba bersama suami. bg pancut dlm n bykkn berjalan.

2) Mcm sy ritu jln dh bkk 3 cm..sy x rasa contraction..lps doc seluk ckp dh bkk tu..baru sy rasa sakit hihi tp x kuat..sy ni jns sakit bila dh 6cm/7cm..baru sakit tu rasa

3) Saya pun dah due 40weeks, xada tanda. So saya ambil keputusan gi scan check baby ok ka x. Bila scan air ketuban sudah kurang. Dok tu ckp sometimes kita xsedar yg air ketuban tu keluar sedikit2 & bahaya utk baby. Wpun condition still okey tpi my doc buat keputusan utk admit me & terpaksa induce. Aku xtakut dah coz aku risau baby ada apa2.. Wpun induce ni sakit.. Tpi at last berjaya juga bersalin secara normal..jgn tunggu sampai tanda sampai, pegi scan tengok…

4) Banyakkan berjalan dan bersama (jimak) dengan suami sis

5) Cuba makan nenas habiskan smpi 1 biji, sy ari tu makan nanas, hr ke 2 mkn nenas trus ade tanda dan keesokannya selamat bersalin, skrg pantang hr ke30

6) Tido mgiring belah kiri cpt nk bsalin

Bersalin Vakum? Apa Kesannya?

Siapa disini pernah melahirkan baby  menggunakan kaedah vakum? Kepala baby yg ada kesan vakum selalunya berapa lama baru hilang? Ada tip ke nak hilangkan kesan lonjong atau bengkak itu? Ada kesan tak pada perkembangan otak bayi?

1

) Betul tu kena gosok mse Mandi Masa dlm pantang tau sbb masih lembut kan. Kena buat selalu lame2 bulat semula.. sye pun  bersalin no 2 vacum…alhamdulilah anak membesar dgn baik xde masalah.

2

) Sy bersalin dgn bantuan vakum sbb masa 9cm sy dah x tahan nak teran.doc bg teran tp doc bantu dgn vakum.alhamdulillah kepala anak sy ok je cuma anak sy kuning.. bila pegi kk doc kk kata lau bersalin guna vakum mmg baby ada risiko jaundis..tp kepala anak sy xde benjol atau lonjong lgsg..mgkn jaundis tu sb susu sy kurang jd baby kurang poo poo.atau mgkn jg sbb pemakanan sy masa mengandung.. kwn sy kurangkn mkn ayam n telur ayam baby dia x kuning lgsg

3

) Yg ptama mndi gosok2 n tepuk2 sikit plahan2 pastu time tido kerapkn alih kpala nya kiri dn ke kanan alhamdulillah bulat la kepala 2 nt

4

) Alhamdulillah anak pertama takde masalah apa2 pd perkembangan otak sbb vacuum. dari segi pembelajaran pn normal mcm anak2 lain. isnyaAllah. anak buah sy pn vacuum sampai luka kepala dia.. skrg dh 11bln elok kepala bulat cantik. kepala bayi baru lahir tu masih lembut boleh dibentuk lagi (sbb tu ada baby yg sindrom kepala leper sbb tlalu lama baring terlentang shj – sesekali kena bagi baring mengiring kiri atau kanan utk bg atau meniarap utk bg kepalanya bulat dan cantik). bonjol kesan vacuum tu buat mcm kwn2 cadangankn ya.

5

) Klu msih dlm pntng pas mndi tuh time nk tuam bdn kaki tgn sume tuam skli pale tuh..jgn pns ..suam2 kuku je..pelan2 wat ye..n yg pasti nye mmg xde kna mngena ngn prkembngn otak sume..bby msa bru lahir sgt elastik lembut jd ble vacum tekan trlalu kuat mnyebab kn pale bby ikut sama..jgn riso nnt pale bby akn mnbesar n ikut bntuk asal pale dye.

6

)

Ank 1st saya di vakum. Masa tu blum reti teran..mmg krpala baby ‘alien look’ sikit.

Mak saya suh jgn berbantal..selepas mandi pagi buat massages dgn cara usapan..
Jiran saya pula berbangsa cina, dia buatkan bantal kecil dr beras..di suh guna bantal tu utk letak atas kepala bby..
Alhamdulillah..kepala anak bulat sediakala..sampai sekarang umur dia dah 9 tahun..mmg x de nampak kesan langsung..

Normal Ke Susu Keluar Sebelum Kelahiran?

Sya nk tnya pd ibu2 yg dah  brpengalaman..kandungan sya dh 19w tp sya dh kluar susu bila sya picit payudara sya..adakah normal?

image

1) Normal lah tu. Sy kdg2 kuar sndri smpai basah baju. 18w

2) Normal tu….sy ms 16 minggu dah kuar susu….now dah 38 minggu dah…..tggu ms jer

3) Normal sis..sy pon y no 2 hritu ade susu awl..tye nurse dorg kte normal

4) Nomal…jgn picit selalu…just bersihkan puting jer

5) Normal tu sis..;)

Tips Kurus Selepas Bersalin

~Mesti ramai ibu yang suka kan… kalau ada lagi yang nak tambah boleh syer kat ruangan komen..

image

BERPANTANG

Berpantang secara tradisional. Wanita yang rajin berpantang dijamin akan mendapat kembali potongan badan asal mereka, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu mengekalkan minat suami terhadap mereka.

PEMAKANAN

Jumlah dan kualiti makanan yang diambil selepas proses melahirkan anak memberikan impak yang besar kepada berat badan dan kesihatan anda.

Sewaktu berpantang, penting untuk anda untuk tidak mengambil makanan yang menggemukkan. Makanan yang disyorkan adalah ulam-ulaman dan masakan yang menggunakan rempah-ratus.

Elakkan makanan yang pedas, gatal, berminyak, gula dan berlemak, makanan yang diperbuat dari gandum seperti roti dan bijirin, serat dan hasil tenusu. Amalkan pemakanan diet rendah lemak, vitamin dan mineral tetapi kaya dengan gentian. Pandangan pakar diet dan pemakanan adalah jalan terbaik untuk dapatkan pengetahuan yang secukupnya sebelum memulakan sebarang program diet.

PENYUSUAN

Susukan bayi anda, pasti berkilo-kilo kalori dapat dibakar dalam sehari. Dengan pembakaran lebih daripada 600 kalori sewaktu menyusukan bayi, anda seolah-olah melakukan aerobik selama 2 jam setiap hari. Malah, kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Pakar Pemakanan Amerika mendedahkan penyusuan susu ibu berupaya membakar lemak di sekitar pinggul dan punggung dengan berkesan.Ada juga yang masih tidak kurus walaupun sudah susukan anak tetapi anda jangan putus asa.

Bagi yang memalui tahap ini, anda sebenarnya perlu usaha lebih daripada orang. Bukan tidak berkesan dengan cara ini, tetapi ambil masa sedikit. Mungkin jenis metabolisma rendah jadi pembakaran kalori lebih lambat.

BERENANG

Mengamalkan berenang pada waktu pagi. Berenang adalah cara paling mudah untuk ‘menghapuskan’ kalori dalam badan.

Dengan melibatkan pergerakan seluruh anggota badan, aktiviti ni akan lebih membentuk otot badan. Anda juga tidak akan merasa cepat penat, malahan peluh juga tiada.

#sue
#sekadarperkongsian

Petua Baby Deman Kuning

sy baru brsalin 6 hari.. baby sy ade jaundise/demam kuning.. asyik tidur & tak nak b/f.. setiap hari bacaan makin tinggi.. tolong bagi petua untuk hilangkan demam kuning baby sy..

1) Cara kjut byi..picit ibu jari kaki sebut nma die..cm na pun kjut jgk bg bf…klu ikut bby mmg x trun kuning..sdu ibu pling bagus..sy ank kuning 14 setiap 1-2 jam sy kjut bby wpun sy kna bjga mlm untk pstikn stiap 2jm bby bolh bf…hri ke 3 bby trun kuning ke bcaan 8..ank sy 2.2kg je 32w…

2) Baby kuning mmg asek tdo je… Kne bykkn bf… Biasenye bile tli pusat dh tggl bru kuning akan turun…

3) Petua dr nurse, bagi minum jus anggur hitam.. ambik 3biji anggur hitam picit2 bagi keluar air,pastu suap pada baby guna camca.. baby kuning biar dia banyak berak baru kuning dia hilang.. selain tu boleh jgk bagi susu kambing.. sy aritu bagi 2kali je susu kambing kuning baby dah hilang.. kalau susah nak cari yg fresh, boleh beli kt farmasi jenama karihome.. sy pun bagi karihome je.. alhamdulillah.. baca arahan dia pada tin..

4) Sapu dahi baby dgn aloevera..in shaa Allah berkesan

5) Sy bgi juse apple hijau…buat sndri…hri k 18..bru dpt 7.2….penat kjap2 p klink n hosptl….

6) Bagi bby susu 2 jam sx…kdg bby ni mmg xminta tp bg je… sy wat cmtu trus trun…sbb baby salu tidur tu jd makin tgi..sbb baby jd cm lemah..kne bg aktif salu..berjaga..n lg 1 mandikan dgn air daun semambu kalu xsilap…wat tiap pagi..

7) Kejut pastu kerapkan bf n bg susu formula gak.. Bila kerap menyusu, baby akn poo poo bnyk… Nnti kuning tu akn kuar melalui poo poo la.. Jgn bg pape air yg x sesuai tuk baby.. Awk yg kena mnm susu kambing n makan anggur hitam.. Bila baby bf, khasiatnye akn dpt ke baby..

8) Sy dlu pakai bgnkn dia skit lepas tu bg susu mengunakan seringe.. bila dia rasa susu masuk mulut dia start minum.. mmg kena rajin bgnkn bby..

Sy just bg susu badan dgn jemur matahari pagi.. alhamdulillah 2minggu bacaan trun 145 dr 270

9) Cuba petua ni,
Setiap pg waktu dhuha anggran jam 8pg-11pg. Jemurkan baby anda,biasa sy uat 1jam je ckup.
BF setiap 1jam,klau kuning bby tggi.
Ttp, ad nurse yg cdgkn bg susu formula. Ad yg cdgkn anggur hitam.. Ank sy mkn prahan aggur hitam, mlm mragam trok..perut kembung xtahan dgn dia.. susu formula sy xbg,sbb sy nk ank trus dpt susu bF..
Ttp, sy mgguna kaedah Homepati..alhamdulillah mmg bkesan.. kuning baby trun mdadak, ubat tu kita pecahkn n bg bby mkn..

Sue

Perkongsian Kehamilan Yang Tulus | Shaklee

Salam sis..

Ini pendapat saya yea.. Berdasarkan pengalaman saya sendiri..
Saya xde Nak kondem mana2 product.. SBB kena faham satu perkara..
1.setiap penjual akan share testimoni yg berjaya sahaja Dan semua akan claim product mereka terbaik..
Tapi kena faham badan awak Dan saya xsama..
Mungkin awak makan product A x habes sebotol dah lekat..
Saya dah makan product A 5 botol n x pernah miss tapi x lekat2 jugak..

2.reaction n keperluan badan setiap org Tidak sama..
Samada suami atau isteri..
Jadi SANGAT2 penting utk kita tahu keadaan badan kita n keperluan badan kita.

3.kalau kita terlalu beria2 Sgt n stress SBB Nak baby sampai paksa2 suami utk bersama 3 Kali seminggu atau tiap2 hari waktu subur.. Mmg xkan lekat..
Honestly saya dah Cuba macam2 Cara n position..

Bila x happy baby pun xnak jadi..

4.Kena YAKIN n SANGAT YAKIN rezeki anak kerja n suami tu Allah yg tentukan. OK 🙂

Saya dah 5 tahun kahwin..
Alhamdulillah baru2 nie lekat..

Saya dah Cuba mcm2 product..
-saya dah pergi hospital kerjaan
-saya dah rujuk beberapa sakit Püän
-saya dah jumpa pusat perubatan islam(SBB Ada kena buatan orang)
-saya dah berurut dgn beberapa org Bïdän

Dari segi ubat::
-saya dah amik beberapa jenis jamu
-saya dah amik herba cina
-saya dah amik ubat hospital
-saya dah amik buah zuriat 2 Kali

Mana2 product yg dcadangkan saya Cuba..
Duit mmg berabis..
Suami n kita pun stress
SBB amik mcm2.. Mcm2 benda pelik berlaku pada badan.

Tak pasal2 perut jadi Sgt sensitif ITU INI x boleh.

Setelah bertahun..

Saya STOP semua ubat2 semua supplement

Saya tawakkal je pada Allah.
Saya amalkan makanan sunnah..

1.Pagi n malam minum jus @ pati delima.. Saya xkesah apa brand.. Saya bedal je..
Kadang2 beli jenama peel fresh tu je

2.Rajin makan kurma

  1. Minum susu + madu utk suami..-saya x Lalu saya amik asing2
  2. Stop guna feminine wash.. Guna soda bicarbonates, amik secubit then campur air Dan cuci miss v -tips Dari seorang doctor

5.amik yakult + Nata de cocoa 15 ketul (buang air manisan yea) amalkan setiap pagi n malam kalau mampu.. Kalau x pagi je pun OK.. Utk suami n isteri

6.Banyak kan makan fresh fruit n food n air masak 2-3 litre sehari

  1. Tolong elakkan makanan dalam tin termasuk tuna n sardine Dan fast food.. Bukan xleh makan langsung tp kurangkan..

8.DOA BANYAK2 sedih ke marah ke semua luah Kat Allah..
DIA je yg memahami kita

  1. YAKIN Allah xkan uji kita kalau kita x mampu Nak hadapi ujian tu.

10.be creative.. Bersama suami tak semestinya d bilik tidur.. Kat mana2 pun boleh.. Always2 wujudkan suasana romantic dgn suami..

Hope dapat membantu..
Saya x senaraikan product2 yg saya pernah guna SBB saya xnak kacau periuk nasi org..

Lagi pun.. Ramai je org lain preggy guna product2 tu tp saya x..

Dari jenama biasa ke jenama terkenal mcm2 saya dah Cuba..

INI tips yg saya usahakan..
Selamat mencuba n berusaha.
Kalau belum berjaya tu Allah Nak BG kita manja2 ngan hubby laa tu..

Sur