4 Penjagaan Penting Bayi Baru Lahir

1. KULIT

Rawatan penting bayi baru lahir adalah ada di kawasan kulit. Bayi mempunyai kulit yang sensitif. Rangsangan ringan sekalipun boleh menimbulkan kemerahan dan gatal pada kulitnya. Namun, tak perlu bimbang kerana hal ini boleh ditangani. Pastinya, jaga kebersihan kulit bayi dengan mandi dia dua kali sehari, pagi dan sore. Bagaimana cara mandi dia, lihat h. 10-12.

Jika bayi mengalami biang keringat atau keringet buntet, segera atasi. Umumnya, biang keringat muncul di sekitar leher, dada, bawah lengan, dan lipatan-lipatan kulit yang lain serta di kawasan lampin. Penyebab kemunculannya ialah tingginya kelembapan kulit akibat tersumbatnya kelenjar keringat.

Untuk mengatasinya, bawa bayi keluar dari tempat yang panas dan lembap agar bayi tetap sejuk dan kering atau mandikan. Bila mungkin, tidurkan di bilik ber-AC. 

 2. TELINGA

Bersihkan bahagian luar telinga dengan lap pembersihan atau kapas bertangkai (cotton bud). Jangan masukkan cotton bud, pembersihan telinga, jari atau apa pun ke dalam lubang telinga. Telinga pada dasarnya mempunyai kuasa untuk membersihkannya sendiri, sementara usaha untuk mengeluarkan tahi telinga justru hanya akan menolaknya lebih masuk lagi. Rawatan penting bayi baru lahir perlu dilakukan secara cermat dan teliti.


 
3. KUKU

Memotong kuku sangat penting bagi bayi. Kuku bayi yang panjang akan berbahaya bagi dirinya. Ia akan mencalarkan tubuhnya sendiri atau wajahnya. Cara memtotong kuku yang aman adalah saat bayi sedang tidur. Gunakan gunting atau pemotong kuku khas dan berhati-hatilah agar jangan sampai mencederakan bayi. Meski remeh, bila rawatan penting bayi baru lahir diabaikan, anak boleh terluka terkena goresan kuku.

4. TALI PUSAT

Sisa tali pusat akan menjadi hitam beberapa hari selepas lahir. Ia akan lepas kira-kira 1-4 minggu selepas lahir. Kita dapat mempercepatkan penyembuhan dan mencegah jangkitan dengan membuatnya kering dan berkontak dengan udara. Berikut cara rawatan penting bayi baru lahir:

Ketika memasang lampin, lipatlah bahagian depannya di bawah pusar agar air kencing tidak mengenai bahagian tersebut dan udara dapat masuk. Lipat baju ke arah atas.


Jangan memandikan bayi dengan berendam di ember dan jangan membasahi pusar ketika membasuh bayi dengan tuala basah sehingga sisa tali pusat terlepas.

Usap sisa tali pusat dengan alkohol (pada kapas steril) agar tetap bersih dan mempercepatkan pengeringan.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s