Suami Ketika Isteri Keguguran

Keguguran biasanya akan memberi kesan emosi pada si isteri terutamanya. Apatah lagi jika bayi yang dikandung amat dinanti sekian lama.

Kebiasaan keguguran boleh berlaku sebelum minggu ke 24, yang mana 3 dari 10 kehamilan boleh terdedah kepada keguguran. Berlakunya keguguran tidak memberi makna yang anda akan keguguran lagi untuk kehamilan seterusnya malah pengalaman Mak Jemah sendiri yang pernah juga mengalami masalah keguguran, boleh mudah hamil untuk selepas itu.

bayi keguguran miscarriage

Pengalaman Keguguran Mak Jemah

Masih ingat lagi masa tu kandungan kedua, di mana keguguran berlaku sebelum minggu ke 16. Tiada apa tanda yang berlaku di hari tersebut. Hari tersebut adalah hari untuk rutin pemeriksaan biasa dengan pakar O&G.

Seperti biasa semasa scanning dibuat, doktor memberitahu sesuatu yang membuatkan Mak Jemah tak terdaya menerima. Doktor memberitahu tidak dapat mengesan heartbeat bayi. Bermaknanya tiada denyutan jantung. Mak Jemah memandang suami, masa ni tidak tahu apa perasaan yang datang.

Doktor menyatakan perlu membuat D&C (Dilation & Curettage) iaitu kena cuci kandungan. Memandangkan kandungan ini tidak gugur dengan sendiri maka esoknya doktor kata kena terus buat D&C.

Dalam lif menuju ke kereta baru air mata tumpah ke pipi. Tidak mampu mengeluarkan kata-kata. Wajah suami juga penuh kesedihan kerana kami tidak menyangka berlakunya keguguran ini kerana semuanya berjalan lancar sebelum ini.

Pujukan suami akhirnya membuatkan Mak Jemah redha. Tidak mengapa, kita cuba lagi. Alhamdulillah selepas sebulan melakukan D&C, Mak Jemah hamil lagi. Jadi pada anda semua yang ada mengalami keguguran, ia bukan pengakhiran.

Apa Penyebab Keguguran?

Masalah keguguran yang berlaku pada usia kandungan 12 minggu selalunya disebabkan leh masalah kromosom itu sendiri. Manakala keguguran yang berlaku selepas 12 minggu biasa disebabkan oleh masalah kesihatan ibu sendiri atau masalah kesihatan yang serius pada bayi.

Keguguran biasanya tidak sangat memberi kesan pada fizikal wanita tetapi sangat memberi kesan pada emosi bakal ibu ataupun isteri.

Kenapa Keguguran Ini Berlaku?

kenapa wanita boleh gugur

Keguguran awal berlaku disebabkan masalah yang berlaku pada kromosom semasa proses percantuman ovum dan sperma.

Ia juga boleh disebabkan oleh faktor umur ibu. Semakin berumur si ibu, semakin menurun kualiti telur. Pada umur 30 tahun, risiko keguguran adalah 1 dalam 5 kehamilan.

Diusia 42 tahun, risiko keguguran menjadi lebih besar iaitu 1 dalam 2 kehamilan.

Faktor lain adalah gaya hidup. Ibu yang merokok atau mengambil ubat ubatan yang merbahaya boleh meninggikan lagi risiko ini.

Dan jangan terkejut jika faktor minuman juga memainkan peranan. Adalah dipercayai dengan mengambil lebih 2 cawan kopi atau teh akan meningkatkan risiko keguguran.

Faktor Lain Yang Boleh Menyebabkan Keguguran

Kegemukan juga menjadi faktor. Maka pada wanita yang ingin hamil, perhatikan diet anda dan jaga berat badan ideal.

Wanita yang mempunyai masalah diabetes atau darah tinggi juga harus berjaga-jaga kerana ia juga boleh mengundang masalah keguguran.

Tanda-tanda keguguran

Bagaimana nak tahu anda keguguran? Tanda biasanya datang dengan pendarahan pada vagina. Ia boleh jadi pendarahan luarbiasa lebih dari pendarahan haid biasa atau pun tanda spot berwarna coklat. Jika ada tanda-tanda ini cepat-cepat ke hospital.

Ada juga tanda ibu akan mengalami rasa kejang di bahagian pelvik. Tetapi ada juga ramai ibu yang tidak mengalami apa-apa tanda melainkan hanya akan dikesan semasa pemeriksaan ultrasound. Macam kes Mak Jemah, tiada langsung tanda-tanda tetapi dapat dikesan setelah proses ultrasound.

Bagaimana Suami Boleh Memainkan Peranan Memulihkan Emosi Isteri

sokongan suami semasa keguguran isteri

Semasa tempoh keguguran, emosi isteri adalah dalam keadaan yang tidak stabil. Maka ketika inilah suami sangat diperlukan berada di sisi.

Jika suami bekerja, cuba mengambil cuti beberapa hari berada di sisi isteri. Jadilah pendengar dan pendamping terbaik padanya ketika ini.

Isteri mungkin akan merasa bersalah atas keguguran yang berlaku, rasa teruk, rasa bimbang, akan menyalahkan diri sendiri. Yakinkan isteri supaya tidak menyalahkan diri.

Yakinkan isteri yang anda berdua masih oleh mencuba dan keguguran bukanlah penamat. Akan sentiasa ada peluang baru untuk anda berdua.

Biasanya isteri akan rasa lebih selesa dan mudah tenang jika adanya sokongan suami. Biarkan isteri menangis sementara untuk melegakan hati, dan selepas itu pujuklah isteri sebaiknya.

Kerana insan yang paling rapat dengan isteri adalah suami. Mainkan peranan sebagai suami sebaiknya terutamanya di saat seperti ini.

Kredit: Mak Jemah

Advertisements

One thought on “Suami Ketika Isteri Keguguran

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s