Cara Cepatkan Bukaan Semasa Kelahiran

Salam mommies. Sy risau dah overdue 2 hari. Ada x cara2 atau petua nak cptkan bukaan? Kepala baby dah btl2 kat laluan tp xde tanda apa2 lg xde rasa skt apa2 pn. Sy xhenti2 bwk baby bckp suru kua. Sy cuma risaukan baby kt dlm. Dia bgerak aktif mcm biasa. Bantu sy ye. Terima kasih byk2.

1) nurse pernah bgth sy ubat induce terbaik ialah air mani suami. sbb dlm ubat induce yg doktor akn bg bila ‘serah diri’ ada hormon yg menyerupai air mani lelaki. wallahualam. kesimpulannya cuba bersama suami. bg pancut dlm n bykkn berjalan.

2) Mcm sy ritu jln dh bkk 3 cm..sy x rasa contraction..lps doc seluk ckp dh bkk tu..baru sy rasa sakit hihi tp x kuat..sy ni jns sakit bila dh 6cm/7cm..baru sakit tu rasa

3) Saya pun dah due 40weeks, xada tanda. So saya ambil keputusan gi scan check baby ok ka x. Bila scan air ketuban sudah kurang. Dok tu ckp sometimes kita xsedar yg air ketuban tu keluar sedikit2 & bahaya utk baby. Wpun condition still okey tpi my doc buat keputusan utk admit me & terpaksa induce. Aku xtakut dah coz aku risau baby ada apa2.. Wpun induce ni sakit.. Tpi at last berjaya juga bersalin secara normal..jgn tunggu sampai tanda sampai, pegi scan tengok…

4) Banyakkan berjalan dan bersama (jimak) dengan suami sis

5) Cuba makan nenas habiskan smpi 1 biji, sy ari tu makan nanas, hr ke 2 mkn nenas trus ade tanda dan keesokannya selamat bersalin, skrg pantang hr ke30

6) Tido mgiring belah kiri cpt nk bsalin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s