Petua Baby Deman Kuning

sy baru brsalin 6 hari.. baby sy ade jaundise/demam kuning.. asyik tidur & tak nak b/f.. setiap hari bacaan makin tinggi.. tolong bagi petua untuk hilangkan demam kuning baby sy..

1) Cara kjut byi..picit ibu jari kaki sebut nma die..cm na pun kjut jgk bg bf…klu ikut bby mmg x trun kuning..sdu ibu pling bagus..sy ank kuning 14 setiap 1-2 jam sy kjut bby wpun sy kna bjga mlm untk pstikn stiap 2jm bby bolh bf…hri ke 3 bby trun kuning ke bcaan 8..ank sy 2.2kg je 32w…

2) Baby kuning mmg asek tdo je… Kne bykkn bf… Biasenye bile tli pusat dh tggl bru kuning akan turun…

3) Petua dr nurse, bagi minum jus anggur hitam.. ambik 3biji anggur hitam picit2 bagi keluar air,pastu suap pada baby guna camca.. baby kuning biar dia banyak berak baru kuning dia hilang.. selain tu boleh jgk bagi susu kambing.. sy aritu bagi 2kali je susu kambing kuning baby dah hilang.. kalau susah nak cari yg fresh, boleh beli kt farmasi jenama karihome.. sy pun bagi karihome je.. alhamdulillah.. baca arahan dia pada tin..

4) Sapu dahi baby dgn aloevera..in shaa Allah berkesan

5) Sy bgi juse apple hijau…buat sndri…hri k 18..bru dpt 7.2….penat kjap2 p klink n hosptl….

6) Bagi bby susu 2 jam sx…kdg bby ni mmg xminta tp bg je… sy wat cmtu trus trun…sbb baby salu tidur tu jd makin tgi..sbb baby jd cm lemah..kne bg aktif salu..berjaga..n lg 1 mandikan dgn air daun semambu kalu xsilap…wat tiap pagi..

7) Kejut pastu kerapkan bf n bg susu formula gak.. Bila kerap menyusu, baby akn poo poo bnyk… Nnti kuning tu akn kuar melalui poo poo la.. Jgn bg pape air yg x sesuai tuk baby.. Awk yg kena mnm susu kambing n makan anggur hitam.. Bila baby bf, khasiatnye akn dpt ke baby..

8) Sy dlu pakai bgnkn dia skit lepas tu bg susu mengunakan seringe.. bila dia rasa susu masuk mulut dia start minum.. mmg kena rajin bgnkn bby..

Sy just bg susu badan dgn jemur matahari pagi.. alhamdulillah 2minggu bacaan trun 145 dr 270

9) Cuba petua ni,
Setiap pg waktu dhuha anggran jam 8pg-11pg. Jemurkan baby anda,biasa sy uat 1jam je ckup.
BF setiap 1jam,klau kuning bby tggi.
Ttp, ad nurse yg cdgkn bg susu formula. Ad yg cdgkn anggur hitam.. Ank sy mkn prahan aggur hitam, mlm mragam trok..perut kembung xtahan dgn dia.. susu formula sy xbg,sbb sy nk ank trus dpt susu bF..
Ttp, sy mgguna kaedah Homepati..alhamdulillah mmg bkesan.. kuning baby trun mdadak, ubat tu kita pecahkn n bg bby mkn..

Sue

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s