Keguguran Tapi Bila Nak Bersama Suami?

Assalamualaikum saya pertanyaan
1. Ada x ibu2 kat sini yang keguguran 2bln tetapi tidak berpantang langsung ada apa2 problem x conth sakit badan,sakit pinggang,susah nk lekat baby atau sebagai nya
2. Boleh ke bersame suami selepas 1 minggu keguguran time tu xpantang dan darah pun dah kering pada hari ketujuh

1) Sy skrg tgh berpantang bru 8 ari..slepas kguguran 13 weeks…sy rse lbih baik brpntang sbb rahim kite msih kmbang dan belom kecut spenuhnya…skurgnye 2 mnggu brpntang…n utk pantang bersma suami plak klo bole bia 30 ari…sbb nnti yg mnanggung efek nye dri kita…wanita slepas kguguran/bersalin ni bdan nye cpt msok angin..lgpon brpntang ni utk elakkan rahim jatuh.dan jd mslah dlaman yg lain..try google kesan2 tidak berpantang…

2) jawapan utk soalan sis
1. seharusnya berpantang macam org yg besalin utk memulihkan dalaman terutama rahim kita..kalau x pantang bole dtg kn pelbagai masalsh kesihatan spt peranakan jatuh ..otot rahim x kuat..mungkin bkn skrg tp pd masa akn dtg..nasihat sy berpantang la kalau syg badan sendiri terutama rahim
2. kalau bole jgn bersama dulu walaupun dah x ada darah…mungkin dr fizikal.kita rs sihat n spt biasa tp dalaman x tau lg kn…atleast pn berpantang n x bersama dlm ms 44 hari

3) Wslm…taun llu sy ggur..pantang 44 hari…mkan kena jga..bsama suami pun lpas hbis pntang…sekali period…prgnant   blik… seeloknya pntang dlu… ☺

4) Sy pnah gugur mngu ke 13..sy pantang mcm org bsalin..g berurut nk pulihkn peranakan..jga mkn..semua la mcm org bsalin gtu..lepas abis ari bru berani bsama suami..sb tkot rahim x kuat g..Alhamdulillah pas 3 bln melekat balik..skrg dh 35week

5) Wa’alaikummussalam..sy ggr twins 11mnggu..pntg 2mnggu..mula2 mcm sis lh igt xmo pntg..xsmpai 2hri bdn sakit2 bisa2 n mnggigil..paki param n pilis n mndi herba bru bdn rs sdp…seeloknya  pntglah sbb ggr ni lg sakit ibarat buah br nk tumbuh tp direntap…mngkin xsakit skang tp pd masa akn dtg..xlm pun..pling kurg 2mnggu…

6) Bl gugur mesti brpantang sbb nak jaga rahim kita.  Jangan anggap diri sihat sekarang, kemudian hr kita xtau apa yg jd…cegah lbh baik dr merawat…jgn nyesal kemudian hari.

Sue

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s