Kesan Terkena Kencing Kotor Semasa Kehamilan

Assalamualaikum..

Saya nak tanya pengalaman ibu2 semua.. ada tak yg mengalami kencing kotor sepanjang kehamilan (dri mula pregnant smpi nk bersalin) & terpaksa ambik antibiotik beberapa kali? Mcm mn keadaan baby lps bersalin? Sihat @ mengalami masalah akibat kencing kotor dari ibunya??

Saya 24w.. n mengalami kencing kotor on off sjk mula tau prgnt n smpi skrg.. kalau tnya doc, mmg la de effect utk certain2 bacteria,blh menyebabkn baby jdi begitu n begini..cuma nk tnya pengalaman ibu2 y pernah alami keadaan y sama.. tqvm…

  1. sy kena air kencing koto jgk dari awal prgnant..tp sy seboleh2 mmg x nak mkn ubat yg dokto bg..sbb wlaupon dokto ckp ok..tp sy tetap xnk mkn ubat2 ubatan hspital mase mngandung ni.. even klu demam pening selesema pon sy hanya mkn buah byk2..sy amalkan pati delima sbelum tido..n alhmdulillah..so far sy mngandung sy x pnh bgantong pd ubat.. klu air kencing koto tu..sy minum air kelapa sminggu 3 kali..n skrg sy dah ok..skrg sy prgnant dah 30++
  2. Cbe amalkn minum air barli yg dbuat sndri.. rebus barli n minum air ny.. insyALLAH.. brkesan tok kurgkn kencing kotor.. ramai dh mencuba ny..
  3. Isteri saem ak pon ado jgk uti ni…tp xkuat sgt..start early pregnancy sapa bersalin…on and off…mula2 baby sihat jah…tiba2 lps smggu balik umoh, xthu sbb baby SOB kalu xsilap…masuk nicu dlm 2mggu..kno masuk antibiotic..doc kato mgkin effect dari uti dlm pregnancy…tp lps dari tu ank dio okay doh…xdok mslh dh la loni…loni masuk 3bln doh…xdok demey gapo doh la.
  4. Sy pnh kna..dr awal pregnant smpai bslin..bkn onn off tp mmg stiasa kotor..mcm iktiar xjln gak..dh slmt mlhrkn baby 2 bln lps..n bkn pramtg
  5. Saya pernah alami kencing kotor ni sewaktu kandungan pertama pada usia kandungan 7 bulan. Saya alami pre matured contraction. Kemudian doktor berikan saya antibiotik. Alhamdulillah ok. Kencing kotor ni boleh sebabkan kelahiran pra matang cik puan. Bila bayi pra matang ni tentunya risiko paru-paru tak matang..berat underweight. Jadi… buat cik puan, baguslah ambil petua2 yang di kongsikan oleh mommies diatas. Mereka ni bukan tak faham soalan, cuma mereka lebih concerned agar puan cuba yang terbaik merawat kencing kotor tu sebab puan baru saja 24 minggu.

    Oh ya… buat pengetahuan puan, saya alami jangkitan kuman di pangkal rahim dan kemudiannya merebak ke salur kencing pada kehamilan ke dua. Dan ia menyebabkan saya keguguran pada usia kandungan 15 minggu pada 23 Ogos 2014.

  6. awak, kenapa kerap kena? selalunya kencing kotor ni sebab tahan air kencing, klu dh mkn antibiotic tu dah ada infection. kena minum air banyak, penjagaan di bwh kena sentiasa bersih
  7. Sy pun dari awl mengandung smpai skrg 39w air kencing kotor.. kerap kne makan antibiotik.tp 1 kali jer sy makan..yg lain x mkn.. tp air kencing tetap kotor walaupun minum air byk kencing kerap n banyak.. minun air bali rebus pun x jalan.. so skrg tawakal jer.. harap2 bsalin nanti ade ape2..
  8. Kena jg baik2 pemakanan..kerapkn minum air masak..
    Kebersihan bwh pn wajib jg,,mmg akan effect bby..

    Smpai kena ambik antibiotik tu….bhy tu..sdgkn sy kena skali dua je pn dah kena pntau betul2..

  9. Minum bnyk air masak n amalkan minyak,kelapa dara..in shaaAllah
  10. sy pn sama dgn sis..dri awl preggy smpi skrg 23w.. asyik on off kencing kotor..efectnya blh lahir bby pra matang..sy just mkn antibiotik..sy dah tanya dgn dok ade x pape kesan sampingan ke ambik antibiotik..dok ckp xkn ade effect kt bby..better sis amalkn je antibiotik n bykkn minum air masak..jgn ambik air manis.
  11. Sy mse preggy pn kne jgk kncg kotor,smpi kne amek antibiotik jgk..so far xder msalah..bby ok je..klw doc ckp ubt tu slamt tuk kite,so xder msalah..no worries…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s