Bahaya Bela Kucing Ketika Hamil?

Assalamualaikum..
Saya prnah kguguran 5 bulan, betul ke membela kucing boleh menyebabkan keguguran…akibat parasit toxoplasma,adakah pluang saya utk mengandung dan melahirkan zuriat??

  1. 1st time dgr…jgnlh pcy mnde2 karut ni sis…pcylh semua yg jd diatas muka bumi dn diri kira ni, semuanya berlaku dgn izin Allah…pcylh dgn kuasa Allah…jgn nk pcy mnde karur marut cmtu
  2. Sy dk main kucing x gugur pn. Pcya pd Allah..
  3. Bela bole. Tp bab kebersihan kna jge. Parasit tu dr najis kucin. Mmg ade kes gitu. Sy dulu pn bela kucin. Tp after bby lahir xbela da coz bby alah ngn bulu kucing.
  4. Bela kucing bule cuma kendalian urus kucing kena berhati2..terutamanya najis kucing Sgt bbahaya
  5. Dulu xbela kucing pn sy blh gugur..skrg kandungan ke dua da 6 bln pn sy bela kucing 4 ekor lg siap tdo pn pelok kucing xda lak nk gugur..smua 2 qada dan qadar..kita hanya merancang Allah yg tentu kn
  6. Jgn lupa bakteria ni asalnya dtg dr tanah…bukan semata2 drp najis kucing….yg ada bakteria ni kucing yg buang najis di luar….indoor cat x de bakteria ni….kalau x bela kucing pun tp kita x jaga kebersihan slps berkebun juga mudah kena bakteria ni. Tp kdg2 ada yg dah ada bakteria ni dlm badan, so dah imune.keguguran di usia kandungan 5 bulan bukan berpunca drp najis kucing ttp krn servix x kuat, placenta pecah…dan ada juga sbb infection. 5 bulan baby dah develop, tinggal nak membesar je, jd gugur berpunca drp fizikal dalaman ibu.apapun kebersihan ketika hamil mesti diutamakan, x kiralah pd fizikal atau makanan. Kalau nak menyakinkan bole check darah utk kesan bakteria ni, tp ikut kajian kes bakteria ni jarang berlaku..
  7. ini semua takdir..qada n qadar Allah.. bkn salah kucing
  8. Parasit tu dari najis kucing. Saya pun ade bela 2 ekor kucing tp bab najis n kebersihan kucing tu, suami yg uruskn. Selepas kucing membuang, elakkan kucing ddk atas kita. Tapi apa pn biar suami yg uruskan kebersihan kucing A-Z.
  9. Tgk pd ketahanan bdn jgk, ada je yg bela kucig belas2 ekor dlm rumahm tp ok je..
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s