Hamil Lagi Ketika Anak Pertama Masih Menyusu. Boleh Ke?

image

Selamat pagi semua mommies…

Breast feed adalah kemahuan se ibu. Sudah tentu bukan? Semua ibu mahukannya. Tetapi kadang2 ia berlaku seperti ini:

Assalamualaikum ibu2 semua,sy menyusi ank sepenuhnya yg berusia setahun setengah.pda mse skrg sy mengandung 3 bln..blh kew sy trus menyusu ? Tau blh menjejaskn kndungn sy ? Sbb ank sy xnk susu btol lgsg.kdg2 kesian…blh x bg pendpat smua ibu2…

Boleh ke bagi susu ke anak first sedangkan hamil? Ini adalah perkongsian daripada mommies:

1) takda sebarang effect pada kamdungan n baby…boleh teruskan menyusu badan…saya sekarang pun tgh tunggu mase nak bersalin 21.10.14 ank yg ke 3  n ank kedua saya berusia 2 tahun masih lagi menyusu badan..so tak perlu risau…

2) Yup… just make sure kita mbik nutrien food lbh yg +++ drpd biasa… nutrien food yea… not mkn byk2… ^_^
*but klu org tua2 mmg x bg, istilahnya bdk hisap drh nnt…
*dr segi logik akal… nutrien dlm bdn si ibu byk dimbil dlm phasilan susu ibu… sdgkn mbtuk bb yg sihat sempurna pun memerlukan nutrien seimbang n scukupnya…
*mmg si ibu kena super duper nutrien..

3) Buat la bg berenti. Krg berebut tetek dgn adik plk

4) Bole je.. sya skrg tgh tggu hari nak bsalin 20.10.2014 & anak saya yg ke 2 berumur 2 thun setengah masih fully breast feed dgn sya sbb x dpt minum susu tepung.. kalau minum susu tepung dia termuntah2..xda apa.. dont worry

5) Owhh yeke. Bru tau.. bole je upenye nyusu anak time mengandung.. ok la xlah risau klu ngndung lg nti ank xnk minum susu botol.

6) Xde pape masalah,sbb sy skg mgndung 9w dan ank yg p1 berusia 2thn stgah msh myusu.tp si ibu kn lbhkn pemakanan r ye.

7) Ank sy yg 1st menyusu badan full smpai umur 1yr 8mnth, mse tu sy pregnant 4bln…secara automatic die xnk sbb die kata susu xde mmy…n now da 2bln die stop susu badan n minum susu formula…awl2 stop BF mmg penat n jenuh la sbb die rindu n ingt nk menyusu…tp sy pujuk kata nti baby nk isap susu apa klu abg asyik isap susu mmy…

8) Boleh je nyusu anak wktu ngandung …
Ank sulung sy pon nyusu badan smpai la dlm prjalanan nk g hspital brsalin anak kdua …. Hehe … Lps bsalin , dia sendiri x nak dah … Padahal baru bbrape jam sebelum tu dia masih mnyusu …. Ttbe nmpk adik nyusu , dia otomatik x nak dah … Klakar pon ade … Hehehe .. Wktu adik dia lahir , anak sulung sy tu baru 1tahun 11bulan …

9) Sy pnh tnye nurse sbb ade sorg nurse bgtau kt ibu ni spye stop susu bdn kt ank die…sy pon tnye skt nurse npe kne stopkan xleh ke teroskan…??pastu die ckp awk nk teroskan xde mslh tp nnt ank yg dlm kandungan tu xdpt khasiat susu yg septotnye die dpt sbb kan ank yg 1st da mnum…so bkn xbleh tp klu nk ank yg dlm kandungan tu dpt khasiat susu sepenuhnye,better stopkan..sy pon xtau nk dgr yg mne 1…hehehe….

10) Sy pon tgh hadapi situasi cmni la….ank sy 2 thn setengah….cmner nk bg berenti pon x tau la…sbb dia langsung x nk susu formula…sy tgh pregnant 2 bln.

11) Salam..si ibu perlu ambil lebih bnyk nutrisi..kalau xnk mkn bnyk..boleh ambil makanan tambahan seperti susu ,pil kalsium,pil vitamin c,folic,kalau boleh lebihkan sayuran n buah,n ambil lebih sumber kalsium..insyaallah…

12) sy pun menyusu ank sepenuhnya..sampai hamil 2bln..pas terpaksa stop atas nasihat doc..doc cakap..setiap kali kita menyusu..rahim akan mengecut..klu rahim.x kuat..kemungkinan akn berlaku kahamilan pra matang..per2 pun lebih baik dapatkan nasihat doc.

13) boleh mommy…..doc pakar puan..cakap..boleh..je..n depends pada si ibu..larat ke..xlarat…cam saya dulu…terpaksa stopkan anak…time tu..1 thun 4 bln..sbb.kandungan pun dah 8.bulan….badan rasa lemah ya amat n terasa sakit……ngan kije..ngan suami kije jauh…….kalau mampu..terus kan.k…..chaiyoooookkkkkkk

14) x ada mslh klu nk myusukn ank juz kena ambik supplement klu boleh . mcm sy dulu myusukan anak n mgndung dlm ms yg sm . tp bdn sy x tahan sbb sntiasa rasa letih dn x ada tenaga. lps sy bg fm  br bdn ok sikit.

Kesimpulannya: penyusuan kepada anak yang pertama boleh diteruskan lagi sedangkan kita hamil semula.

Chaiyo mommies

Salam sayang,
Sue

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s