Apa Yang Terjadi Apabila Breast Penuh?

Salam semua…

 

Sue sukakan perkongsian. Untuk kali ini, antara soalan wajib yang sue akan tanya jika mereka memerlukan set penyusuan shaklee, sue pastinya akan bertanyakan soalan ini:

Apakah yang awak faham tentang konsep asas penyusuan?

So, kita boleh tengok macam2 jawapan yang kita terima.

Antara jawapan biasa yang sue dengar adalah:

Kita bagi je kalau baby nak!

Kita pump dan isi sampai penuh botol, kemudian beri pada baby!

Tak kisah apa jawapan yang diberikan. Sue percaya semua ibu2 muda seperti sue akan pasti mencari jawapannya.

Perkongsian hari ini bukannya nak bagitahu sampai terlalu detail sampaikan kita mahu tahu bagaimana susu badan terhasil. Cukuplah kita tahu bagaimana tips asas pernyusuan.

comp-feeding

Ada masalah?

Kebiasaannya, jika anda masalah, ibu2 muda pastinya amat risau.

Susu semakin kurang, tak pump pun payah!

Lepas 9 jam,baru rasa breast penuh dengan susu!

Ini tidak betul kerana konsep kosongkan breast adalah bukannya apabila breast penuh dengan susu sahaja.

Konsepnya adalah:

Kita perlu kosongkan breast kita antara 2 hingga 3 jam sekali bagi memastikan signal demand untuk penghasilan susu dihantar ke otak kita!

Apabila berlakunya signal ini, otak akan arahkan perembesan hormon oksitosin.

Kemudian, berlakulah apa yang dinamakan supply!

supdem

Apa itu oksitosin?

Hormon yang stimulate milk injection. Fungsinya ia ransangkan otot2 disekeliling breast untuk hasilkan susu.

 

Apa pula fungsi supplemen?

Untuk perjagaan kereta, kita hanyalah boleh menekan pedal minyak untuk bergerak pantas.

Tetapi, bagaimana nak maintainkan kereta kita berada dalam keadaan yang terbaik?

Jawapannya adalah service pada waktunya.

Secara ringkasnya, begitu jualah dengan penghasilan susu badan.

P_breastfeeding_FAQs_supply1

Jika mahu nasihat tentang penyusuan, sila hubungi sue:) InsyaAllah…

Jika berminat, hubungi saya untuk nasihat bagaimana suplemen dapat membantu anda.

Ingin menjana wang 4 angka sebulan hanya dari rumah?

Nur Suzilla
“Saya pilih nutrisi yang terbaik”
SMS/Whatapps:0199188605

FB: Nur Suzilla
pengedarshakleemalaysia@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s